Thursday, July 5, 2012

Reciklirati zlato iz elektronskog otpada

Zlato je skriveno unutar mnogih elektronskih komponenti, a sa malo znanja i volje moguće je pokrenuti pravi posao za reciklažu zlata. Postupak recikliranja zlata u biti nije tako lagan, ali je moguć i ako se dobro vodi veoma je isplativ.


Sirovine za recikliranje su: matične ploče iz računala, mobitela, telefona, audio opreme i slično, te ostale elektronske opreme poput vrhova kablova, raznih kartica i konektora.

Mobiteli i računari su najpoznatiji izvor za dobivanje zlata u svijetu. Pored rudnika zlata, postupak recikliranja donosi najveće prihode zlata u svijetu.

Prilikom proizvodnje elektronskih komponenti tvornice troše znatnu količinu zlata, te je stoga bitno po završetku radnog ciklusa te opreme reciklirati elemente potrebne za proizvodnju novih suvremenijih uređaja. Sam postupak recikliranja daleko je jeftiniji od iskapanja zlata iz rudnika te je reciklaža postala velik i unosan posao diljem svijeta.

Pored elektronike, poznate sirovine za reciklažu zlata su stari i polomljeni nakit, bilo da se radi o punom zlatu ili pozlati. Zlato možemo pronaći u medicini, medicinskoj opremi i slično.

No comments:

Post a Comment