Thursday, July 26, 2012

Recikliranje zlata iz računala. Kako?

Svi znamo da je recikliranje dobro za očuvanje našeg planeta i okoliša u kojem živimo. Staklo, plastika, papir i slični materijali koji se daju reciklirati dosta su traženi baš zbog toga. Naime, proces recikliranja nabrojanih materijala daleko je jeftiniji, efikasniji i po prirodu manje štetan od samog procesa proizvodnje.


Ekonomski gledano recikliranje materijala je veoma unosan posao. Glavni razlog, pokretač čitave priče o reciklaži je kao i uvijek novac. Ako u priču sa novcem ubacimo i zlato tada ona postaje još zanimljivija.

Kako i sam naslov kaže, u ovom članku ćemo se osvrnuti na recikliranje zlata iz osobnog računala. Naime, računala su, kao i druga elektronika pravi mali rudnik zlata, srebra, bakra, aluminija i ostalih vrijednih, plemenitih, i drugih metala. Pored metala u procesu reciklaže iz elektronike i računala može se izvući dosta plastike, stakla, fibera i sličnih materijala.

Ipak, zlato je danas najtraženije u procesu reciklaže, a sve to zbog svoje vrijednosti koja gotovo pravolinijski svakim trenom ide prema gore.

Cijena zlata u zadnjih pet godina drastično je porasla, a prema dijagramima koji se daju pronaći svugdje po burzama i Internet stranicama izgledi su da će zlato i dalje rasti.

Sve to dovodi do toga da ljudi žele u što većoj mjeri da posjeduju zlato, ako ne to onda barem da investiraju u zlato.

Proces recikliranja zlata nije naučna fantastika, no ipak nije ni tako bezopasan postupak. Naime, prilikom procesa reciklaže neophodno je koristiti se kiselinama koje su jako opasne po zdravlje čovjeka i okoliš. Ovisno o kojem postupku se radi kiseline koje se koriste mogu biti manje ili više opasne. U svakom slučaju ako se želite okušati u recikliranju zlata potrebno je strogo se pridržavati mjera opreza koje se odnose na rukovanje opasnim kiselinama.


Prije nego se odlučite reciklirati otpad za dobivanje zlata dobro proučite postupak i način na koji se rukuje sa kiselinama.

Također, bitno je prilikom sakupljanja otpada znati od prilike koliki prinos zlata pojedini dio može dati. Ne sadrži baš svaki elektronski uređaj zlato u sebi.

No comments:

Post a Comment