Thursday, July 12, 2012

Od elektronskog otpada do čistog zlata

Reciklaža podrazumijeva izdvajanje materijala iz otpada te njihovu obradu za ponovno korištenje u procesu proizvodnje. Proces uključuje sljedeće operacije: sakupljanje otpada, izdvajanje 'separaciju' materijala, preradu i na kraju izradu novih proizvoda od recikliranih materijala.


Zanimljiva stavka u procesu reciklaže jeste ta da se prilikom recikliranja elektroničkog – elektronskog otpada u većini slučajeva kao proizvod može dobiti čisto zlato, srebro i drugi vrijedni i plemeniti metali.

Najčešće reciklirani otpad za dobivanje zlata jesu osobna računala, mobiteli, razna audio i video oprema, TV oprema i slično.

U procesu proizvodnje nabrojanih elektroničkih uređaja neophodno je korištenje zlata. Zbog cijene koju zlato drži, sam proces proizvodnje striktno i precizno uključuje tek manje količine navedenih plemenitih i vrijednih metala. Ipak, oni su gotovo uvijek prisutni i zbog svoje vrijednosti zanimljivi kompanijama za reciklažu.

Ukoliko ste dovoljno vješti i sami možete započeti proces sakupljanja i recikliranja zlata. Međutim, ako se ipak svrstate u kategoriju ljudi koji nisu u mogućnosti da sami recikliraju zlato tada vam ostaje druga, ništa manje vrijedna opcija da sakupljate otpad koji sadrži zlato i dalje ga prodate nekoj tvrtki koja posluje u tom domenu.

Zlato je trenutno najstabilnija 'valuta' za trgovanje na svjetskim burzama. Odlično drži cijenu, koja je u biti u stalnom porastu. Zbog svojih karakteristika zlato je uvijek traženo, a kako je proces iskapanja zlata iz rudnika dosta skup i težak posao kupovina recikliranog zlata je sve češća pojava svugdje u svijetu.

Gdje i kako pronaći zlato u elektroničkim uređajima?


Na spomenutom linku također možete pronaći sadržaj vezan za temu same reciklaže zlatnih točaka, odnosno saznati stvari o dobivanju čistog zlata i prodaji tog istog.

Ako pažljivo pročitate članke vidjeti ćete da je proces recikliranja čistog zlata opasan i treba mu se pristupiti sa velikom dozom opreza. Uključuje rad sa opasnim kiselinama, pa se vodeći tim treba osigurati i odgovarajuće radno okruženje, te oprema za rad.

Ipak, ako niste upoznati sa tom vrstom posla opet ponavljamo, možete jednostavno sakupljati komade koji u sebi sadrže zlato te ih prodati po dosta dobrim cijenama.

Koliko zlata možemo pronaći u elektronskom otpadu?

Prema nekim računicama jedna tona starih mobilnih telefona u sebi sadrži oko 15.000 američkih dolara vrijedne metale. Ova brojka pokazuje koliko je u biti isplativ proces reciklaže starog elektroničkog otpada, a pored toga ovim se putem i čuva planeta zemlja.

Pored mobilnih telefona, osobna računala su odličan izvor prihoda u zlatu i srebru. Također u svakom elektroničkom uređaju možemo pronaći plastiku, bakar, aluminij, staklo i slične materijale vrijedne recikliranja.

No comments:

Post a Comment