Monday, July 23, 2012

Tona elektroničkog otpada vrijedi 15.000 američkih dolara?

Mobiteli za reciklažu?




Prema nekim podacima u Hrvatskoj 'vrijedi i za susjedne zemlje' se na godinu dana sakupi 4 kilograma električnog i elektroničkog otpada po stanovniku. Ovaj prosjek za EU iznosi 14 kilograma otpada po glavi stanovnika, no ono što je zanimljivo jeste to da se u hrvatskoj i susjednim zemljama izvan EU taj otpad gotovo nikako ne reciklira.



Svijest o sakupljanju elektroničkog otpada, očuvanju okoliša i velikoj energetskoj uštedi kod nas je još uvijek na nezavidnoj razini. Ipak, ako se malo zamislimo i ponovno pročitamo naslov ovog posta možemo vidjeti da nas ta lijenost i nemarnost za naš planet može koštati na tisuće dolara, kuna, eura ili maraka … čega god na godinu dana ili manje.



Pored recikliranja elektroničkog otpada za dobivanje zlata postoje mnoge druge sirovine koje donose novčani doprinos, a koje propadaju ukoliko nisu valjano deponirane i na kraju reciklirane.



Ista izvješća govore kako se u hrvatsku na godinu dana uveze ili se u njoj proizvede 73.000 tona elektroničkih uređaja, dok je zabilježeno sakupljanje otpada od navedenih uređaja na godišnjoj razini tek 5.700 tona.



U grubo računajući prema statističkim podacima koji su dostupni, u hrvatskoj se na godinu dana propisno zbrine tek 1,29 kilograma elektroničkog otpada po stanovniku, što je manje od polovine ukupno 'razdužene' količine otpada po stanovniku na godinu dana.



Hrpa novca u otpadu…




Prikupljanje i recikliranje elektronskog i elektroničkog otpada može biti veoma unosan posao. Naime, tona rabljenih odbačenih mobitela 'oko 6000 komada' sadrži u sebi 3,5 kilograma srebra, 340 grama zlata, 140 grama paladija i 130 kilograma bakra.



Stručnjaci koji se bave problematikom zbrinjavanja elektroničkog otpada izračunali su da jedna tona električnog i elektroničkog otpada u sebi sadrži i preko 15.000 američkih dolara vrijedne metale. Elemente poput plastike, stakla i slične nisu ni uzimali u obzir, iako se i oni daju reciklirati.



Zlato, srebro, bakar – novac




No comments:

Post a Comment