Tuesday, July 31, 2012

Otkup zlata, isplata u gotovini


Otkup zlata i drugih plemenitih i vrijednih metala posljednjih je godina u jakom porastu. Zbog naglog porasta cijene zlata na svjetskim burzama postalo je isplativo prodati bilo koji komad nakita, pozlaćenog otpada i slično.


Ako se odlučite na prodaju zlata koje vam više nije potrebno, ili jednostavno trebate novac dobro pripazite kome će te se obratiti. Naime, na tržištu otkupa zlata možete pronaći brojne tvrtke. Oglasnici su puni raznih ponuda i 'najboljih' isplata. Ipak, treba znati da je cijena zlata već unaprijed određena stanjem na svjetskoj burzi. To znači da se na komadu nakita možete cjenkati za par kuna, maraka i slično. Ne nasjedajte na oglase koji se reklamiraju kako baš oni daju puno više novaca po gramu zlata. To jednostavno ili nije istina ili se radi o prevarantu, šverceru koji izbjegava obveze prema državi i slično.

Prilikom prodaje zlata zahtijevajte procjenu na licu mjesta i ponudu za otkup. Ne pristajte na bilo kakvu ponudu, i ako sumnjate da vas žele prevariti slobodno odustanite od prodaje i potražite drugu otkupnu stanicu.

Za prodaju svog zlatnog komada obavezno zahtijevajte isplatu u gotovini na licu mjesta. Sve veće i ozbiljnije otkupne stanice vrše isplatu u gotovini na licu mjesta čim se utvrdi čistoća zlata, težina i još neke sitnice pa moguće i popune podaci o prodavaču, u slučaju da se ispostavi da je nakid ili drugi zlatni dio ukraden.

1 comment:

  1. Pozdrav! Namjeravam prodati naušnice koje sam dobila na poklon, zanima me da li se bijelo zlato može prodati za veću cijenu nego žuto? Hvala!

    ReplyDelete