Friday, July 6, 2012

Kako izračunati vrijednost starog zlata?

Organizirajte zlato po čistoći ( Karatima )

Ako želite izračunati vrijednost zlata koje želite prodati bitno ga je sortirati po čistoći. Čistoća zlata izražava se u karatima, a to je u biti omjer zlata u leguri u kojoj se nalazi. Omjer težine zlatne legure i vrijednosti Karata daje vam vrijednost, odnosno količinu čistog zlata u toj leguri.
Ako zlatni dio nakita ili neki drugi nema oznaku za vrijednost u Karatima tada možete uraditi test pomoću odgovarajuće opreme.

Kako uraditi test da bi odredili čistoću zlata?

Ako već nemate opremu za odrediti čistoću zlata tada predlažemo da ju kupite ili da posjetite neku od zlatarni, ili otkupnih stanica da urade test umjesto vas. Ukoliko ipak imate opremu za test ( bočice sa kiselinom i kamen ) tada ga uradite na sljedeći način. Bočice sa kiselinama obično mogu da očitaju 10, 14, 18 i 22 Karatno zlato što je možemo reći dosta precizno za ovakvu upotrebu.
Sada, ako sumnjate da posjedujete 14 karatni dio nakita, protrljajte jedan dio o kamen te na to mjesto kapnite jednu kap kiseline iz bočice koja očitava 14 Karatno zlato. Ako se zaista radi o 14 karatnom zlatu tada kiselina neće pokazati nikakvu reakciju.
Ako, recimo ne znate čistoću zlata nikako, tada radite test kako smo napisali sa tim da ponavljate radnju sa kiselinama od najniže do najviše vrijednosti Karata. Prvi put kada vidite da je kiselina reagirala znate da imate prethodno nižu Karatnu vrijednost zlatnog nakita.

Kako odrediti težinu zlata?

Kada ste odredili čistoću zlata sljedeći korak je izvagati zlato. Potrebno je izvagati svaku grupu zlata zasebno. Dakle, ako imate dva komada nakita 18K zlata, i po jedan komad 10K i 22K zlata, potrebno je posebno izvagati 10K zlatni dio, 18K zlatne komade, i 22K zlato. Prilikom vaganja važno je služiti se preciznom vagom. Ukoliko posjedujete pravu zlatarsku vagu, a koja mjeri težinu zlata u Uncama tada jednostavno preračunajte Unce u Grame. 1 Unca u sebi sadrži 28.3495231 Gram.

Na kraju, odrediti cijenu zlata

Cijena zlata po Unci se mijenja svakog trenutka. Ipak, da bi saznali trenutnu vrijednost zlata na svjetskoj burzi dovoljno je proviriti na internet i pročitati dijagram.
Zlato se vrednuje po Troy Unci, koja predstavlja 31.1 gram čistog zlata.
Podijelite trenutnu vrijednost zlata po Unci sa 31.1 da bi dobili vrijednost po jednom Gramu. Vrijednost koju ste dobili sada treba pomnožiti sa čistoćom zlata koje posjedujete. Za svaku grupu zlata koje ste izvagali podijelite Karate sa 24. Tada pomnožite rezultate sa trenutnom vrijednošću zlata po Gramu.
Na kraju još samo pomnožite vrijednost zlata po gramu sa težinom zlata koju ste izvagali u gramima.

Izvor: GoldInPC

No comments:

Post a Comment