Thursday, July 5, 2012

Recikliranje osobnog računala za dobivanje zlata

Mnoge komponente računala u sebi sadržavaju zlato. Da bi postupak recikliranja zlata bio što efikasniji i financijski isplativiji potrebno je znati neke osnovne stvari o pronalasku zlata u računalu.


Kućište računala je teška limena struktura koja u biti ne sadrži nikakav prihod zlata u sebi. Kućište nije vrijedno, osim ako imate kupca za limeni otpad.

Napojna jedinica u računalu je još jedna komponenta bez sadržaja zlata u sebi. Ipak, napojna jedinica u sebi sadrži određen dio bakra, aluminija a moguće i jedan mali dio srebra. Ukoliko reciklažu provodite detaljno, i niste bazirani isključivo na prihod zlata tada je napojna jedinica vrijedna recikliranja bakra, aluminija i ostalih elemenata unutar nje.

Matična ploča je glavna komponenta svakog računala a veoma je 'bogata' zlatom. Kada kažemo bogata zlatom, ne mislimo da će te pronaći 5 grama zlata u jednoj matičnoj ploči. Ipak ako gledamo doprinos zlata po jedinici težine, možemo reći da matična ploča ima velik procent zlata u sebi. Pored zlata, matična ploča sadrži i druge plemenite i dragocjene metale, te plastiku, bakar, aluminij i slično.

Tvrdi disk nije vrijedan recikliranja ako tražite isključivo zlato. U biti iz diska jedino vrijedno što možete izvući jeste aluminij od kojeg je napravljeno kućište, te manju količinu zlata sa konektora na tvrdom disku.

Memorijske ploče na svojim pinovima sadrže tanki sloj zlata. Da bi se što bolje izdvojilo zlato sa memorijske ploče bitno je prvo odrezati pinove ( izdvojiti ih ) radi lakšeg postupka recikliranja.

Procesor u sebi sadrži zlato. Procesori, pogotovo stariji keramički procesori u sebi sadrže zlato. Veoma ih je lako reciklirati, a po jedinici težine i svom volumenu za njih možemo reći da su najvrjednija komponenta za recikliranje zlata. Pored zlatom obloženih pinova sa donje strane procesori sadrže zlato unutar samog kućišta. Stoga, bitno je otvoriti ( razbiti ) kućište procesora za što bolji prinos zlata iz njega. Još jedna važna stavka: zlatni pinovi nisu od zlata. U biti pinovi su obloženi zlatom koje kasnije prilikom recikliranja treba izdvojiti.

No comments:

Post a Comment