Monday, August 20, 2012

Stručnjaci za reciklažu govore - Zlato je u otpadu!?!

Količina zlata u elektronskom otpadu je čak i do pedeset puta veća od one koja se može dobiti iz rude zlata. Ove podatke donose stručnjaci za reciklažu zlata iz električnog otpada.

Zbrinjavanje otpada postaje milijunski posao. Sirovine koje su skrivene u istrošenom elektronskom otpadu potrebne su za proizvodnju novih uređaja. Potražnja za suvremenim elektronskim uređajima i gadgetima sve je veća, pa se pretpostavlja da će i korištenje zlata u proizvodnji ići prema gore.

Godišnje se proizvede oko 1.3 milijarde mobitela, a samo njih 10% završi u odlaganju za reciklažu. Ovaj podatak govori da ljudi godišnje bacaju od 20 do 22 tone zlata u smeće a da toga nisu ni svjesni.
Jeste li znali da prosječan korisnik mijenja svoje računalo svake dvije godine?
Da je u 1998. godini u Americi bačen 21 milijun osobnih računala, dok se za 2005. godinu predviđa brojka od 315 milijuna?

Velike tvrtke su došle do spoznaje da im se više isplati reciklirati i dolaziti do sirovina iz starih računala i hardvera nego kupovati nove (posljednja istraživanja su pokazala da recikliranje štedi Americi najmanje 240 milijardi dolara godišnje).
Elektronički otpad trenutno predstavlja jednu četvrtinu svjetskog otpada - taj se broj povećava svake tri godine za 30%, a samo je 10% propisno reciklirano. Zato je Udruga za očuvanje okoliša (EPA) sklopila ugovor s većim proizvođačima hardvera, pokrenula akciju 'Plug-In To Recycling', te omogućila kompjuterašima jeftino recikliranje.

No comments:

Post a Comment