Wednesday, August 8, 2012

Oznake za čistoću zlata, vrste zlata, kako prepoznati zlato?

Svi su čuli za zlato a većina zna da postoji i bijelo zlato. Ipak, malo tko zna objasniti što je to bijelo zlato?


Bijelo zlato je naziv legure koja u konačnici ima bijelu boju. Znamo da je zlato žute boje, te da se nakit izrađuje od legure zlata i nekog drugog plemenitog ili običnog metala. Isto to vrijedi i za bijelo zlato. U biti bijelo zlato je legura čistog zlata i nekog metala koji će kasnije dati bijelu boju kakvu vidimo.

Bijela boja zlata slična je srebrenoj boji samo malo tamnija, možda više mat boja. Bijelo zlato kao i 'obično' varira, odnosno postoje razne mješavine zlata i nekih metala. Imamo na primjer leguru bijelog zlata koja se sastoji od mješavine zlata i nikla, a koja ima čvrstu strukturu pogodnu za izradu karika, pinova i slično. Na primjer ako zlato pomiješamo sa paladijem tada imamo mekan i savitljiv metal idealan za oblikovanje u nakitu i kao podloga za drago kamenje.

Vrijednost bijelog zlata


Cijena odnosno vrijednost bijelog zlata odražava se kao i kod 'običnog' žutog zlata, po udjelu čistog zlata u leguri. Kako smo već napisali u tekstu iznad, bijelo zlato je legura zlata i nekog bijelog plemenitog ili običnog metala. Ako želimo procijeniti vrijednost zlata u nekom komadu potrebno je da znamo ukupnu masu komada i udio čistog zlata u njemu. Ukoliko se radi o nakitu tada se obični negdje na poleđini nalazi oznaka čistoće zlatnog komada, pa je lako procijeniti njegovu vrijednost. Ipak, ukoliko je oznaka oštećena, ili je uopće nema tada se radi test sa kiselinama koji nam pokazuje o kojoj čistoći zlata je riječ.

Oznake za čistoću zlata


Oznake za čistoću zlata u biti nam govore koliki je udio čistog zlata u nekoj leguri. Imamo da na primjer zlatni komad sa oznakom 585 u sebi sadrži 58,5% čistog zlata. Ukoliko želimo izračunati vrijednost tog komada potrebno ga je izvagati, i od te težine uzeti 58,5% vrijednosti te to pomnožiti sa cijenom zlata po gramu.  

No comments:

Post a Comment