Tuesday, August 7, 2012

Informirajte se prije nego ponudite zlato na otkup

Prije nego svoje zlato ponudite za otkup potrebno je da znate neke činjenice. Stanje na tržištu, konkurencija među otkupljivačima i procjena zlata su stavke koje vas zanimaju. Da bi izbjegli prevaru, odnosno da dobijete fer cijenu za svoje zlato potrebno je da i sami znate nešto o tržištu zlata u svijetu.


Naime, zlato se smatra jednim od najboljih 'čuvara vrijednosti' neke države, banke, ili osobne vrijednosti neke osobe. Kroz povijest se pokazalo da je zlato daleko stabilniji nosilac valute nego papirnati novac, ili kovanice od nekog ne plemenitog metala.

Stari zlatni novac 'kovanice' koji se upotrebljavao još u 19. i 20. Stoljeću i danas ima vrijednost zlata od kojeg je izrađen, dok je papirnati novac tih starih država propao u trenutku kada i same države.


Trgovci koji se bave otkupom zlata poznaju dinamiku i psihu ljudi koji prodaju svoje komade zlata. Oni znaju da se osoba u pravilu odluči na prodaju zlata u trenutku velike nevolje. Ovo naglašavamo iz razloga što ljudsku nevolju otkupljivači žele da maksimalno iskoriste. Ukoliko ste došli da prodate dio zlatnog nakita, a usput i rekli otkupljivaču da vam je žurba za novac, tada ste lagana meta za 'pljačku'. Ovo posebno vrijedi za osobe koje u biti niti ne poznaju vrijednost imovine 'zlata' koju prodaju.

Da se razumijemo, trgovci rade svoj posao i ne treba ih kriviti što žele da ugrabe bolju priliku. Ako ima pokažete da ste naivni oni će to iskoristiti, isto tako ukoliko trgovci vide da razgovaraju i pregovaraju sa osobom koja je upoznata sa tematikom, trgovina će proći mnogo profesionalnije i poštenije za obadvije stranke.

Kada nudite svoje zlato za otkup ne pokazujte slabosti u smislu da vam se žuri sa prodajom, ili da niti ne znate o kojoj vrijednosti zlata se radi. U principu, vrijednost zlata koje imate možete i sami unaprijed izračunati, a ona manja razlika koja se može javiti između te cijene i ponuđene za otkup jeste zarada otkupljivača.

Ako prodajete zlatne kovanice, novac trebate biti svjesni da cijenu ne određuje samo težina i čistoća zlata od kojih su izrađeni spomenuti predmeti. Numizmatičari takve predmete, starije kovanice i zlatnike, te dukate posebno vrednuju. Zbog ovoga je bitno prvo se obratiti nekom od numizmatičara i tražiti ponudu prije nego se obratite otkupljivaču zlata.

No comments:

Post a Comment